Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27706
Author: Ραπτοπούλου, Αναστασία
Title: Η επίδραση της ψυχικής ανθεκτικότητας και του άγχους των στελεχών εκπαίδευσης σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής στην αυτοαποτελεσματικότητά τους.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Πλατσίδου, Μαρία
Abstract: Σκοπός της παρούσας έρευνας αποτελεί η διερεύνηση της ψυχικής ανθεκτικότητας και του άγχους των στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντών/τριων και υποδιευθυντών/τριών) σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικής αγωγής ως προς την αυτοαποτελεσματικότητά τους. Στην έρευνα αυτή, συμμετείχαν 70 στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές/τριες και υποδιευθυντές/τριες σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής από όλη την Ελλάδα ηλικίας 28 έως 63. Για το σκοπό της έρευνας, χορηγήθηκαν τρία εργαλεία αυτό-αναφοράς [η κλίμακα προστατευτικών παραγόντων για εκπαιδευτικούς των Δανιηλίδου και Πλατσίδου (2022) το ερωτηματολόγιο των Tschanen-Moran και Gareis (2004) και ένα ερωτηματολόγιο το οποίο συντάχθηκε από την ερευνήτρια σε συνεργασία με την επιβλέπουσα καθηγήτρια για την διερεύνηση των επιπέδων άγχους των στελεχών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι διευθυντές/τριες και υποδιευθυντές/τριες του δείγματος που έχουν υψηλά επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας, δείχνουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των σχολικών μονάδων. Αντίθετα τα στελέχη που βιώνουν περισσότερο άγχος δείχνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί απέναντι στις προκλήσεις. Η σχέση άγχους και αυτό-αποτελεσματικότητας παρουσιάζει μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση. Παράλληλα στην έρευνα εντοπίστηκε ότι οι παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας που φαίνεται να επηρεάζουν την αυτοαποτελεσματικότητα είναι τα πνευματικά χαρακτηριστικά, η συναισθηματική και συμπεριφορική ψυχική ανθεκτικότητα και οι σχέσεις εντός σχολικού πλαισίου. Τέλος, συζητούνται προτάσεις για μελλοντικές κατευθύνσεις στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο με στόχο το σχεδιασμό κατάλληλου προγράμματος παρέμβασης. Παράλληλα την ανάπτυξη σχεδίου υπηρεσιών στήριξης των στελεχών με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του άγχους και της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.
Keywords: Ψυχική ανθεκτικότητα
Άγχος
Διευθυντές ειδικής αγωγής
Αυτοαποτελεσματικότητα
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
RaptopoulouAnastasiaMsc2022.pdf731.61 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons