Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27259
Author: Ντονοπούλου, Μαρίνα
Title: Το προφίλ των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, η ένταξή τους στην αγορά εργασίας και ο ρόλος της επαγγελματικής συμβουλευτικής σε αυτή.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Supervisor: Παπαβασιλείου, Ιωάννα
Abstract: Στην παρούσα έρευνα διερευνάται το προφίλ των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων μετά τη διάσωσή τους και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται οι ανάγκες που έχουν οι επιζήσαντες και επιζήσασες από την εμπορία ανθρώπων, αλλά και οι εμπειρίες και τα βιώματα που έχουν από εργασιακούς χώρους μετά το trafficking. Η ένταξή τους στην αγορά εργασίας αποτελεί για τους περισσότερους το μέσον για την αυτονομία και την ανεξαρτησία. Έτσι, η Επαγγελματική Συμβουλευτική κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Ταυτόχρονα, διερευνώνται και οι απόψεις των εργοδοτών ή υπευθύνων προσωπικού σχετικά με την πρόσληψη θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στις επιχειρήσεις τους και τα βιώματά τους από περιπτώσεις προσωπικού που ανήκε σε ευπαθή ομάδα. Αρχικά το θέμα προσεγγίστηκε βιβλιογραφικά μέσω της διεθνούς κυρίως βιβλιογραφίας, καθώς σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες. Στη συνέχεια, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη μελέτη που να ερευνά τις υποκειμενικές αντιλήψεις του συγκεκριμένου πληθυσμού για τις ανάγκες, τα βιώματα και τις εμπειρίες τους στην αγορά εργασίας, πραγματοποιήθηκαν δύο ποιοτικές έρευνες με εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη. Στην πρώτη συμμετείχαν 10 επιζώντες/επιζήσασες από την εμπορία ανθρώπων, ώστε να παρουσιαστούν οι ανάγκες τους, που θα συνθέσουν το προφίλ τους, αλλά και τα βιώματά τους. Στη δεύτερη έρευνα, συμμετείχαν 5 εργοδότες/υπεύθυνοι προσωπικού ώστε να διερευνηθεί η σκοπιά τους για την εργασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων αλλά και ευπαθών ομάδων στις δικές τους επιχειρήσεις. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη Θεματική Ανάλυση. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι ανάγκες που έχει ένα άτομο που μόλις έχει διασωθεί από την εμπορία ανθρώπων είναι πολλαπλές ενώ κύριος στόχος όλων είναι η κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στις υποκειμενικές αντιλήψεις των θυμάτων και των εργοδοτών για την εργασιακή ένταξη και επιχειρεί να τονίσει τη σημαντικότητα της παρέμβασης για την κάλυψη των αναγκών, τόσο από το κράτος όσο και από την κοινωνία των πολιτών.
Keywords: Εμπορία ανθρώπων
Τράφικινγκ
Ανάγκες θυμάτων
Επαγγελματική επανένταξη
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:Π.Μ.Σ. Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία (Πρώην ΠΜΣ Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NtonopoulouMarinaMsc2022.pdf1.25 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons