Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27194
Author: Κανατσούλη, Διονυσία
Title: Η διερεύνηση απόψεων ατόμων μέσης ηλικίας σχετικά με τα κίνητρα, τα εμπόδια και τις προσδοκίες συμμετοχής στη μαθησιακή διαδικασία: μια εμπειρική έρευνα βασισμένη στις απόψεις των ιδίων
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Η εν λόγω εργασία με τίτλο «Η διερεύνηση απόψεων ατόμων μέσης ηλικίας σχετικά με τα κίνητρα, τα εμπόδια και τις προσδοκίες συμμετοχής στη μαθησιακή διαδικασία: μια εμπειρική έρευνα βασισμένη στις απόψεις των ιδίων» διεξήχθη για τις ανάγκες του Μεταπτυχιακού προγράμματος, με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή», με ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Ως έναυσμα για την επιλογή του θέματος αποτέλεσε από τη μια το προσωπικό ενδιαφέρον της ερευνήτριας ως προς την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και από την άλλη το γεγονός ότι δεν έχει διεξαχθεί έρευνα που να εστιάζει στην μέση ηλικία. Στόχος της είναι να διερευνηθούν οι προωθητικοί και ανασταλτικοί παράγοντες καθώς και οι προσδοκίες των μέσων ενηλίκων σχετικά με τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία και πως διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες ενήλικες ομάδες. Με τη χρήση ποιοτικής μεθόδου πραγματοποιήθηκαν 13 ημιδομημένες συνεντεύξεις τα δεδομένα των οποίων βασίστηκαν στην εμπειρικά θεμελιωμένη θεωρία (ΕΕΘ). Η ανάλυση του υλικού έδειξε ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν, είναι και θα είναι ενεργά δραστηριοποιημένοι στη δια βίου μάθηση με βασικό κίνητρο το προσωπικό τους ενδιαφέρον για αυτοβελτίωση και επαγγελματική εξέλιξη με κύριο εμπόδιο τους το χρόνο να ανταπεξέλθουν στις επιβαρυμένες υποχρεώσεις τους και με προσδοκία να εκσυγχρονίσουν και να εναρμονίσουν τις μαθησιακές τους ανάγκες με τις καινοτόμες παιδαγωγικές και κοινωνικο-πολιτισμικές αλλαγές, στοιχεία που τους κατατάσσουν σε μία ξεχωριστή κατηγορία άξια διερεύνησης.
Keywords: (Δια βίου) Μάθηση
Κίνητρα
Εκπαίδευση Ενηλίκων
Εμπόδια
Προσδοκίες
Μαλακές δεξιότητες
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
KanatsouliDionysiaMcs2022.pdf1.46 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons