Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/26590
Author: Αλεξίου, Ασπασία Μαρία
Title: Το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα και το brain drain. Η επίδραση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγής.
Date Issued: 2022
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού
Supervisor: Νίκας, Χρήστος
Abstract: Η οικονομική κρίση το 2008 με 2009 ήταν ένα γεγονός το οποίο συντάραξε συθέμελα την παγκόσμια οικονομία και σχεδόν το σύνολο των χωρών του κόσμου, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό καθεμία. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες η οποία επλήγη σε τεράστιο βαθμό και αναγκάστηκε να ακολουθήσει μία πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, υιοθετώντας μέτρα λιτότητας που επέφεραν δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και τεράστια ανεργία. Ένα από τα αποτελέσματα τα οποία επήλθε λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν το φαινόμενο διαρροής εγκεφάλων (brain drain), κατά το οποίο εργαζόμενοι με υψηλή εξειδίκευση εγκαθίστανται σε χώρες του εξωτερικού για την αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης. Ένας από τους παράγοντες που θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο στην απόφαση των εργαζομένων αυτών είναι η συμμετοχή τους σε διάφορα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, εκ των οποίων το πιο σύνηθες και διαδεδομένο είναι το Erasmus/Erasmus+.
Keywords: Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών
Brain drain
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (M)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AlexiouAspasiaMariaMsc2022.pdf1.87 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons