Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25724
Author: Γκουτζέλης, Γρηγόριος
Title: Προγνωστική ανάλυση μεγάλων δεδομένων υγείας των ενόπλων δυνάμεων, στην εποχή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων (ΓΚΠΔ)
Alternative Titles: Predictive analytics of the armed forces healthcare big data, in the era of the General Data Protection Regulation (GDPR)
Date Issued: 2021
Department: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δίκαιο και Πληροφορική
Supervisor: Ψάννης, Κωνσταντίνος
Abstract: Τα Μαζικά Δεδομένα Υγείας των στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προερχόμενα από το ιατρικό ιστορικό των υποχρεωτικών τους εξετάσεων, συνδυαζόμενα με περιβαλλοντικά καθώς και με δεδομένα γονιδιώματος, μπορούν μέσα από ειδική προγνωστική ανάλυση, να οδηγήσουν σε ασφαλείς προγνώσεις ασθενειών, με μεθόδους Μηχανικής Μάθησης. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ σημαντική, αφού η καλή κατάσταση της υγείας τους, αποτελεί αποφασιστικής σημασίας παράγοντα μαχητικής ισχύος. Νέες τάσεις στην επιστήμη των δεδομένων υγείας, συνδυαζόμενες με νέες σύγχρονες ιατρικές δυνατότητες, μπορούν να αποτελέσουν ανεκτίμητα εργαλεία επιλογής της ορθής ιατρικής θεραπείας, εξατομικευμένης για κάθε περίπτωση ασθενή. Τέτοιες τάσεις και δυνατότητες είναι η Προγνωστική και η Προδιαγραφική Ανάλυση, η Ιατρική Ακριβείας και η Μεταγραφική Ιατρική. Η γνώση της κατάστασης της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού, μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα πολύτιμη πληροφορία για τον εκάστοτε επιχειρησιακό διοικητή, για την ανάληψη, συνέχιση ή μεταβολή των πολεμικών επιχειρήσεων κι αποστολών που του ανατίθενται. Τα δεδομένα υγείας πρέπει να τυγχάνουν κατάλληλου χειρισμού και προστασίας,σύμφωνα με όσα προβλέπει o Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Τεχνικές όπως η κρυπτογράφηση, η ανωνυμοποίηση και η ψευδωνυμοποίηση, προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων υγείας. Η παρούσα έρευνα λαμβάνει υπόψη τις νέες αυτές τάσεις, πάντοτε μέσα στα σαφή όρια που θέτει ο ΓΚΠΔ, ενώ παράλληλα μελετά τη χρήση και σύγκλιση σύγχρονων τεχνολογιών, εργαλείων και δυνατοτήτων, οι οποίες ενισχύουν τις τάσεις αυτές. Εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση προτάσεων και ιδεών προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού συστήματος υγείας. Η σημαντικότερη συνεισφορά της εστιάζεται στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη χρόνιων σοβαρών ασθενειών, μέσω της Ανάλυσης Δεδομένων, επ’ ωφελεία τόσο των στελεχών, όσο και της Εθνικής Άμυνας της χώρας μας.
Keywords: Προγνωστική Ανάλυση
Προδιαγραφική Ανάλυση
Μαζικά Δεδομένα
Προσωπικά Δεδομένα
Ιατρική Ακριβείας
Μεταγραφική Ιατρική
Ανάλυση Δεδομένων
Δεδομένα Υγείας
Predictive Analysis
Prescriptive Analytics
Big Data
Personal Health Data
Precision Medicine
Transcription Medicine
Data Analytics
Health Data
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΔΠΜΣ Δίκαιο και Πληροφορική (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GkoutzelisGrigoriosMsc2021present.pdf2.82 MBAdobe PDFView/Open
GkoutzelisGrigoriosMSc2021.pdf2.69 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons