Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/25459
Author: Ζάρπα, Μαρία
Title: Η αναζήτηση πληροφοριών υγείας στο διαδίκτυο: οι επιπτώσεις στη σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς με έμφαση στη συμμόρφωση του ασθενή.
Alternative Titles: Searching for health information on the internet: the effects on the doctor-patient relationship with an emphasis on patient's compliance
Date Issued: 2021
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Supervisor: Χατζηθωμάς, Λεωνίδας
Abstract: Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης της παρούσας εργασίας αποτέλεσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο προς μελέτη. Κατόπιν επισκόπησης της σχετικής αρθρογραφίας, εντοπίσαμε το ερευνητικό κενό που αφορά στη διερεύνηση και αξιολόγηση της επίπτωσης της αναζήτησης πληροφοριών υγειάς στο διαδίκτυο στη σχέση γιατρού-ασθενή στην Ελλάδα και ιδίως στη συμμόρφωση του ασθενή προς τις οδηγίες του γιατρού του. Βασικές υποθέσεις της έρευνάς μας ήταν ότι η ποιότητα του γιατρού και η ποιότητα της πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία και αντλείται από το διαδίκτυο, επιδρούν σημαντικά στη συμμόρφωση του ασθενή προς τις οδηγίες και συστάσεις του γιατρού του, υπό τη διαμεσολαβητική επίδραση της ασυμμετρίας της πληροφορίας και της συμφωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενή. Επίσης, υποθέσαμε ότι στη συμμόρφωση του ασθενή επιδρά σημαντικά και η στάση του απέναντι στην νεοεμφανισθείσα και επικρατούσα παγκοσμίως, μέχρι και σήμερα, πανδημία Covid-19. Η μεθοδολογία μας βασίστηκε στην διερευνητική στατιστική, μια μέθοδο μέσω της οποίας εξετάστηκε αναλυτικά το περιεχόμενο των πληροφοριών που συγκεντρώσαμε μέσω της διανομής και συγκέντρωσης σχετικού ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την μελέτη μας, μας οδήγησαν στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η αναζήτηση πληροφοριών υγείας στο διαδίκτυο ασκεί επίδραση στη σχέση και αλληλεπίδραση μεταξύ γιατρού και ασθενή και ιδίως στη συμμόρφωση του ασθενή προς τις οδηγίες του γιατρού του με την ποιότητα του γιατρού να αποδεικνύεται στατιστικά σημαντικότερη από αυτήν της ποιότητας πληροφορίας η οποία στην έρευνά μας βρέθηκε να είναι στατιστικά μη σημαντική. Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η ασυμμετρία της πληροφορίας αποδείχθηκε στατιστικά σημαντική ως προς τη συμμόρφωση του ασθενή ενώ η συμφωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή αλλά και η στάση απέναντι στη νεοεμφανισθείσα μέχρι και σήμερα επικρατούσα πανδημία Covid-19 και η επίδρασή της στη συμμόρφωση του ασθενή αποδείχθηκαν ως μεταβλητές στατιστικά μη σημαντικές με αποτέλεσμα να μη δύνανται να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Λέξεις κλειδιά: διαδίκτυο, υγεία, σχέσεις γιατρού-ασθενή, συμμόρφωση, health seeking information behaviour.
Keywords: Διαδίκτυο
Υγεία
Συμμόρφωση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2021.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZarpaMariaMsc2021.pdf3.16 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons