Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24189
Author: Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα
Title: Ο ρόλος της εκπαιδευτικής ηγεσίας στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ένταξη ενηλίκων μεταναστών: στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευόμενων μεταναστών στα ΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαβλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν οι αντιλήψεις-απόψεις των μεταναστών εκπαιδευομένων σχετικά με το πόσο το σχολικό περιβάλλον ενισχύει την ένταξή τους στην κοινωνία (πχ στον χώρο εργασίας) και αν η εκπαίδευση που δέχονται όντως ενισχύει τον παραπάνω σκοπό. Κομβική θέση στην εργασία έχει η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και η άρση των εμποδίων για την ισότιμη ένταξη στην αγορά εργασίας, καθώς και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησης και της βελτιστοποίησης των προσόντων των εκπαιδευομένων. Επίσης, στην συγκεκριμένη εργασία προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τις στάσεις (πχ αρνητικές ή θετικές στάσεις, αλλαγή παγιωμένων αντιλήψεων) που δημιουργεί το σχολικό περιβάλλον στους εκπαιδευομένους των ΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Οι επιμέρους στόχοι που διερευνήθηκαν είναι οι παράγοντες που κατά τους μετανάστες εκπαιδευομένους συντελούν στην αποτελεσματική εκπαίδευση και στην αποτελεσματική άσκηση διοίκησης γενικότερα. Επιπλέον, διερευνήθηκε η συμβολή της εκπαιδευτικής ηγεσίας στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστών εκπαιδευομένων και η συμβολή της εκπαιδευτικής ηγεσίας στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των μεταναστών στην εκπαίδευση και στον εργασιακό χώρο. Σημαντική θέση στην παρούσα εργασία κατείχαν τα κίνητρα συμμετοχής που δημιουργεί η εκπαιδευτική ηγεσία στους εκπαιδευομένους. Τέλος, διερευνήθηκαν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των εκπαιδευομένων απέναντι στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στην διοίκηση. Τα ερευνητικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν με ένα αυτοσχέδιο δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της έρευνας και αποτελείται από ερωτήσεις κλειστού τύπου. Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε εκπαιδευομένους μετανάστες των ΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη, καθώς εξετάστηκε η οπτική των v εκπαιδευομένων μεταναστών σε ζητήματα εκπαίδευσης ενηλίκων, ένταξης και ετερότητας. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι όντως το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευομένων μεταναστών αντιμετωπίζουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας όχι μόνο ως μέσο κοινωνικοποίησης, αλλά και ως μέσο για μία καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Οι απαντήσεις έδειξαν πως οι μετανάστες εκπαιδευόμενοι των ΣΔΕ βιώνουν διακρίσεις και συχνά αποτελούν θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, όχι τόσο από την διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο από τους συμμαθητές τους και τον περίγυρο γενικότερα. Τέλος, γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από την εκπαιδευτική ηγεσία, ώστε οι εκπαιδευόμενοι μετανάστες να ενταχθούν ομαλά στην εκπαίδευση και την κοινωνία γενικότερα, αν και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
ΣΔΕ
Κοινωνικός αποκλεισμός
Κοινωνική ένταξη
Ετερότητα
Ισότητα ευκαιριών
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AlexopoulouChristinaMsc2020.pdf2.44 MBAdobe PDFView/Open
AlexopoulouChristinaMsc2020present.pdf788.76 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons