Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/24169
Author: Γούναρης, Γεώργιος
Title: Στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη φοίτηση και τη σχολική επίδοση των μαθητών Ρομά: η περίπτωση της δυτικής Θεσσαλονίκης
Date Issued: 2020
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Abstract: Ένα από τα δυσκολότερα και πιο προκλητικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι η πολυπολιτισμικότητα των μαθητών. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση σήμερα, έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία λόγω της φοίτησης πολλών παιδιών μεταναστών αλλά και μειονοτήτων από διάφορες χώρες, με διαφορετικές πολιτισμικές και κυρίως γλωσσικές διαφορές. Η Ελλάδα μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, αντιμετώπιζε πρόβλημα κυρίως με την τακτική φοίτηση και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών Ρομά, μιας πληθυσμιακής ομάδας, που έχουν πλέον όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη, αλλά βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, συχνά στιγματισμένοι και κυνηγημένοι. Η ιδιαιτερότητα της πολιτιστικής τους ταυτότητας, η νομαδική τους φύση, η προφορικότητα και η μοναδικότητα της σπάνιας γλώσσας τους, τα διάφορα οικονομικά προβλήματα που έχουν, συμβάλλουν στην αρνητική αντιμετώπισή τους από τους υπόλοιπους πολίτες. Το εκπαιδευτικό σύστημα πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια έρευνες, προγράμματα και πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπίσει την σχολική διαρροή των μαθητών Ρομά και να τους αντιμετωπίσει μέσα από την δική τους πολιτισμική ματιά, προσπαθώντας να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της μόρφωσής τους, δίνοντας τους την δυνατότητα να ξεφύγουν από την υποβαθμισμένη ζωή και αντιμετώπιση που έχουν. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Διαπολιτισμική εκπαίδευση, πολυπολιτισμικότητα, εκπαιδευτικό σύστημα, Ρομά, τσιγγάνος, Ρομανί, φοίτηση, σχολική επίδοση, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, οικογένεια, μειονότητες, ήθη, έθιμα, γλώσσα.
Keywords: Φοίτηση
Επίδοση
Επιμόρφωση
Ρομά
Information: Διπλωματική εργασία-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2020.
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
GounarisGeorgiosMsc2020.pdf3.51 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons