Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/23518
Author: Μπαλάνος, Βασίλειος
Title: Συναισθηματική νοημοσύνη, οργανωσιακή κουλτούρα και ικανοποίηση των επαγγελματιών υγείας στο δημόσιο γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Άγιος Παύλος"
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Supervisor: Αλετράς, Βασίλειος
Abstract: Η ποιότητα της επαγγελματικής ζωής και η ικανοποίηση των επαγγελματιών υγείας σχετίζεται άμεσα με την κατανόηση των συναισθημάτων, την αυτογνωσία και την οργανωσιακή κουλτούρα . Αντικειμενικοί σκοποί της έρευνας Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά εργαζόμενους στον εργαστηριακό τομέα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδος. Αποσκοπεί στην έρευνα και εξαγωγή συμπερασμάτων για τον εντοπισμό της σχέσης, αλλά και της ικανότητας της συναισθηματικής νοημοσύνης (emotional Intelligence) να αλλάζει και να βελτιώνει τις συμπεριφορές των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την προσωπική εργασιακή ικανοποίηση. Επίσης στην ανάλυση των δημογραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών του εξεταζόμενου πληθυσμού, καθώς και των κυριότερων διαστάσεων οι οποίες σχετίζονται με τον βαθμό ικανοποίησής του από την εργασία. Μεθοδολογία Η στατιστική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε με το υπολογιστικό πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης IBM SPSS, ενώ για τον έλεγχο της αξιοπιστίας χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής Cronbach alpha. Για τη σύγκριση των ποσοτικών μεταβλητών χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος διαφοράς μέσων ανεξαρτήτων δειγμάτων t-test και ο έλεγχος Anova , ενώ η διερεύνηση στατιστικών συσχετίσεων μεταξύ των μεταβλητών έγινε με τη βοήθεια του συντελεστή συσχέτισης Pearson. Κύρια ευρήματα της έρευνας Κύριο εύρημα της έρευνας αποτέλεσε η διαπιστωθείσα θετική στατιστική συσχέτιση της συναισθηματικής νοημοσύνης με την εργασιακή ικανοποίηση. Στις επιμέρους διαφοροποιήσεις του εξεταζόμενου πληθυσμού, τεκμηριώθηκε πώς το ιατρικό προσωπικό παρουσιάζει μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση από το παραϊατρικό, κάτι το οποίο δεν ισχύει και για την συναισθηματική νοημοσύνη που δήλωσαν αντίστοιχα. Εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφοροποίηση στις απαντήσεις μεταξύ ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού. Στην έρευνα κατά πόσο συσχετίζεται η συναισθηματική νοημοσύνη και η εργασιακή ικανοποίηση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων καθώς και την ηλικία τους, δεν βρέθηκε να υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφορά. Σημαντικό εύρημα αποτελεί η θετική συσχέτιση της ικανότητας της συναισθηματικής νοημοσύνης με υποκατηγορίες της εργασιακής ικανοποίησης, που έχουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αντίληψη των εργαζομένων προς τη φύση της εργασίας και τη σχέση τους με τους συναδέλφους, ενώ παρουσιάζουν έντονα χαρακτηριστικά συναισθηματικής και κοινωνικής προσαρμογής. Συμπεράσματα Στην συγκεκριμένη έρευνα αποδείχτηκε η θετική συσχέτιση της συναισθηματικής νοημοσύνης με την εργασιακή ικανοποίηση.
Keywords: Συναισθηματική νοημοσύνη
Εργασιακή ικανοποίηση
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019.
This diploma thesis concerns laborers in a public hospital in Greece. It aims to research and draw conclusions, to identify the relationship and the ability of emotional Intelligence to change and improve employee behavior, resulting in personal job satisfaction. In addition, it attempts to analyze the demographic and social characteristics of the population under consideration, as well as the main dimensions related to the degree of job satisfaction.
Rights: Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BalanosVasileiosMsc2019.pdf922.03 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons