Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/22964
Author: Αρβανιτίδου, Σταματία
Title: Άσκηση γυναικείας εκπαιδευτικής ηγεσίας με έμφαση στην ηθική της φροντίδας. Αντιλήψεις διευθυντριών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του νομού Πέλλας στην κατεύθυνση της ηθικής της φροντίδας.
Date Issued: 2019
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης
Supervisor: Καραβάκου, Βασιλική
Abstract: Καθώς ο πλανήτης μας απειλείται από βίαιες συρράξεις, μετατοπίσεις μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων και ευρείας κλίμακας περιβαλλοντικές καταστροφές, ως συνέπεια της επιθετικής ανθρώπινης δραστηριότητας που κυριαρχεί σε τομείς όπως η πολιτική και η οικονομία, το σχολείο και η εκπαίδευση καλούνται να λειτουργήσουν επανορθωτικά στις πληγές αυτές. Με την παρούσα μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία επιχειρείται η καταγραφή των αντιλήψεων δέκα διευθυντριών όλων των βαθμίδων του νομού Πέλλας σχετικά με την άσκηση της εκπαιδευτικής τους ηγεσίας με έμφαση στην ηθική της φροντίδας. Από άλλες έρευνες διαπιστώνεται ο καταλυτικός ρόλος της διεύθυνσης του σχολείου στην ανάπτυξη ενός σχολικού κλίματος και μιας κουλτούρας «φροντίδας» όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει στην Ελλάδα μια προηγούμενη εκπαίδευση των υποψήφιων διευθυντών στις αξίες της ηθικής της φροντίδας. Ωστόσο, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της προσωπικότητας και των εμπειριών ή βιωμάτων του εκάστοτε διευθυντή ή διευθύντριας του σχολείου και του είδους της ηγεσίας που επιλέγει να ασκήσει. Για το ερευνητικό μέρος της εργασίας αξιοποιήθηκε η ποιοτική έρευνα με ερευνητικά εργαλεία την ημι δομημένη συνέντευξη και το ερωτηματολόγιο για τη συγκέντρωση των δημογραφικών στοιχείων των ερωτώμενων. Η παρούσα έρευνα καταλήγει στα συμπεράσματα ότι: α) η ηθική της φροντίδας ήταν κυρίαρχη πρακτική στην άσκηση της δημοκρατικής/συνεργατικής και συμμετοχικής εκπαιδευτικής ηγεσίας που επέλεξαν να ασκήσουν οι δέκα διευθύντριες της έρευνας και β) η κοινωνικοποίηση, οι κοινωνικές προσδοκίες, τα άδηλα στερεότυπα, η ανατροφή, οι εμπειρίες, τα βιώματα, οι δια βίου ανθρωπιστικές σπουδές και τα πρότυπα των άλλων διευθυντών επηρέασαν τις επιλογές των διευθυντριών και τον τρόπο της διοικητικής τους συμπεριφοράς με προσανατολισμό σε μια δημοκρατική/συνεργατική και συμμετοχική εκπαιδευτική ηγεσία με έμφαση στην ηθική της φροντίδας.
Keywords: Ηθική της φροντίδας
Γυναικεία εκπαιδευτική ηγεσία
Information: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2019
Rights: CC0 1.0 Παγκόσμια
Appears in Collections:ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση (Πρώην Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ArvanitidouStamatiaMsc2019.pdf669.56 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons