Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/21285
Author: Μουστάκα, Μαρία
Title: Η αναγκαιότητα καλλιέργειας της ψυχικής ανθεκτικότητας στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης: μια συστηματική βιβλιογραφική επισκόπηση των ερευνών που συνδέουν την οικονομική κρίση με τη ψυχική υγεία του πληθυσμού.
Date Issued: 2018
Department: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Supervisor: Μοντγκόμερυ, Άντονυ
Abstract: Υπόβαθρο: Οι χώρες που βρίσκονται στη φάση οικονομικής ύφεσης χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, μείωση των εισοδημάτων και μείωση του επιπέδου ζωής και ευημερίας των πολιτών τους. Ο παραπάνω συνδυασμός επιδρά στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού. Η παρούσα συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση εξετάζει τα αποτελέσματα της μακρόχρονης οικονομικής ύφεσης στη ψυχική υγεία των κατοίκων της Ελλάδας μέσα από τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν διενεργηθεί. Μεθοδολογία: Έγινε ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνητικών εργασιών μέσω των βάσεων PubMed, PMC, SciELO και EBSCO. Εξετάστηκαν μόνο πρωτότυπες μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2009-2017. Αποτελέσματα: Από την μελέτη των ερευνών προέκυψαν 51 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες που συμμετέχουν στη συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι η ανεργία, η μείωση τους εισοδήματος, το υψηλό προσωπικό χρέος σχετίζονται σημαντικά με τη πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων και αυτοκτονικότητας. Συμπέρασμα: Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Οι πιο έντονες επιδράσεις εντοπίζονται στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας στον πληθυσμό μαζί με την οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας.
Keywords: Economic recession
Mental health
Suicidality
Greece
Information: Μεταπτυχιακή Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.
Rights: Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Appears in Collections:ΠΜΣ Eπιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή (Πρώην ΠΜΣ Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) (Μ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MoustakaMariaMsc2018.pdf1.43 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons